Hillegom-02-scaled-e1616505837562.jpg

Meer rendement uit uw paneel

Een zonnepaneel is een veel voorkomend en vrij standaard product. Zonnepanelen vormen meer en meer een onderdeel van het straatbeeld in Nederland. De techniek wordt inmiddels standaard toegepast in de nieuwbouw. De aandacht gaat daarnaast steeds meer uit naar het verminderen van het gasverbruik. In een standaard zonnepaneel wordt 16% van de energie omgezet in bruikbare elektriciteit. De overige 84% is energie in de vorm van warmte. Een logische stap dus om dezelfde panelen ook voor het opwekken van warmte te gebruiken. Dat kan met zogenaamde combinatiepanelen (PVT).

Wat is PVT?

PVT staat voor Photo Voltaic Thermisch. Dit betekent in de praktijk dat een zonnepaneel aan de achterzijde is voorzien van een collector waarmee tegelijkertijd (meer) elektriciteit & warmte geproduceerd kan worden.

Wat kunnen wij hiermee?

De Viridi PVT collector werkt voor wat betreft de elektriciteitsopbrengst exact zoals een standaard zonnepaneel. De panelen worden via een omvormer aangesloten in uw meterkast. Voor het ‘T’ (lees: thermische) gedeelte geldt dat deze warmte gedurende een aantal zomermaanden kan worden gebruikt voor de productie van warm tapwater. In de overige maanden kunnen de Viridi PVT collectoren als bron fungeren voor het leveren van voldoende energie voor een water/water warmtepomp waardoor het systeem het hele jaar rond 24/7 warmte produceert.
 
Viridi PVT (oude versie) collector gemonteerd op een Solvis PV paneel

Hoe zit dit in de winter?

Het ‘T’ gedeelte van de panelen fungeert als warmtewisselaar met de buitenlucht. Bij een buitentemperatuur van -10 graden kunnen de panelen nog steeds voldoende energie uit de buitenlucht onttrekken om als bron van de warmtepomp te fungeren. Wel heeft een lagere buitentemperatuur invloed op het stroomverbruik van de warmtepomp. Om ervoor te zorgen dat de warmtepomp altijd een voldoende ‘bron’ heeft wordt in het systeem een backup ingebouwd waarbij de bron elektrisch kan worden bijgestookt om zo de warmtepomp ook bij een extreem koude winterdag zonder zonneschijn nog steeds voldoende energie te kunnen geven.

Hoe werkt PVT?

Achter de standaard zonnepanelen is een Viridi PVT collector aangebracht. Deze flexibele collector is gevuld met glycol. Door deze glycol achter de PV-panelen te laten stromen worden de zonnepalen in de zomerperiode ‘gekoeld’. Is de buitentemperatuur niet voldoende om direct het tapwater te verwarmen, dan fungeren deze collectoren als bron voor de water/water warmtepomp. Deze warmtepomp kan het tapwater verwarmen tot 55 graden. Doordat de Viridi PVT collector gebruikt maak van 3 natuurlijke bronnen is het rendement van de Viridi PVT collector hoog. Het rendement ligt hoger dan bijvoorbeeld bij een zonneboiler systeem die alleen gebruik maakt van het directe zonlicht.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De warmte pomp is i.c.m. de Viridi PVT collectoren een duurzaam alternatief voor de cv ketel op gas. De warmte uit de Viridi PVT collectoren wordt d.m.v. een warmtepomp omgezet in bruikbare warmte om uw huis te verwarmen door middel van lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. De warmtepomp werkt op stroom die u (deels) door de zonnepanelen zelf opwekt.

Simpel gezegd bestaat een warmte pomp systeem uit 3 onderdelen:
1) De bron
2) De warmtepomp
3) Een afgifte systeem

Voordelen

Geen buitenunit zoals bij de lucht/water warmtepomp, dus geen geluidsoverlast.

Efficiënt gebruik van het dakvlak door opwekking van electriciteit in combinatie met een thermische bron voor de water/water warmtepomp.

Duurzame oplossing voor nieuwbouw of renovatie op ieder type dak.

Ook te gebruiken in een hybride oplossing.

  • TNO getest
  • Binnenkort TüV gecertificeerd

Een gelijkmatige koeling van het zonnepaneel realiseert een hogere opbrengst aan stroom in de zomerperiode.

In Europa geproduceerd.

Een hoger rendement dan concurrerende aanbieders die met een volledig andere technologie warmte onttrekken.

Door het unieke gepatenteerde systeem kan deze collector veel goedkoper en duurzamer worden geproduceerd in vergelijking met de huidige producten in de markt.

De Viridi PVT collector kan op ieder bestaand zonnepaneel worden aangebracht. Hierdoor biedt deze oplossing kansen richting alle ondernemingen die nu zonnepanelen produceren om ook een ‘combi’ paneel te gaan leveren (PVT).

Het jaar rond kunnen de Viridi PVT collectoren als bron fungeren voor het leveren van voldoende energie voor een water/water warmtepomp waardoor het systeem het hele jaar rond 24/7 warmte produceert.

Werkt dus 24 uur per dag, dus ook ’s nachts en bij bewolking.

Voor die paar dagen per jaar dat het echt te koud is (onder -7 graden C) en er ook geen zon schijnt;  dan springt de ingebouwde elektrische spiraal bij waar je voldoende elektriciteit mee ogewekt hebt met de PV-panelen.

PVT panelen kunnen een behoorlijke gewichtstoename realiseren. Dat geldt niet voor de Viridi PVT panelen. Onze lichtgewicht collector is in combinatie met een standaard zonnepaneel niet zwaarder dan 30KG. Dit zonder glycol vulling.

Na het aanbrengen van de collector kan het PV(T) paneel gewoon weer in dezelfde doos en is gereed voor transport.

Viridi PVT collectoren worden middels het ‘Tiggelman” principe aangesloten op het dak. Eenvoudig en praktisch toepasbaar.

SDE++ en ISDE subsidies zijn van toepassing

Beschikbare subsidies

SONY DSC